Syrop z agawy

Syrop z agawy

Syrop z agawy jest popularnym środkiem słodzącym szczególnie wśród osób, które nie spożywają zwykłego cukru. Syrop ten uzyskuje się z roślin kaktusowatych występujących przede wszystkim w Meksyku o nazwie Agave tequilana oraz Agave salmiana, a dokładniej z ich liści. Pozyskiwanie syropu odbywa się w sposób pozwalający na zachowanie właściwości leczniczych Agawy. Są to między innymi fruktany, między innymi inulina, będące prebiotykami stymulującymi metabolizm i wzmacniającymi system odpornościowy organizmu. Substancje te mają także zdolność podwyższania przyswajalności szeregu minerałów oraz obniżania poziomu trójglicerydów oraz cholesterolu we krwi. Odbywa się to w procesie hamowania syntezy lipidów w wątrobie. Syrop z agawy jest także bardziej korzystnym wyborem niż zwykły cukier w przypadku osób, które dbają o sylwetkę, ponieważ zawiera około 25 procent kalorii mniej. Jest również znacznie słodszy, dzięki czemu już niewielka ilość syropu sprawia, że przygotowywane danie jest odpowiednio słodkie i smaczne.

W najlepszej jakości

Warto wiedzieć, że w przypadku syropu z agawy bardzo istotnym jest wybór odpowiedniego produktu, który jest produkowany według tradycyjnej meksykańskiej receptury. Niestety ze względu na koszty większość firm produkujących BEE – syrop z agawy, który można znaleźć w sklepach pozyskuje go nie z liści, lecz z korzeni. Dlatego też w następnej fazie przygotowywania produktu niezbędnym jest przeprowadzenie procesu obróbki enzymatycznej oraz rafinacji, a nie tak jak w oryginalnym przepisie, w którym stosuje się liście Agawy wyłącznie gotowania. Wspomniana obróbka enzymatyczna i rafinacja powoduje rozpad drogocennych fruktanów i przekształcenie ich we fruktozę, dlatego też syrop zostaje prawie całkowicie oczyszczony z witamin oraz minerałów. Z tego względu wybierając syrop z agawy warto wybrać produkt droższy, ale w dobrej jakości, produkowany z liści i w tradycyjny sposób.

Kuchnia na słodko

Opisywany syrop z agawy dobrej jakości może być doskonałym zamiennikiem miodu, przypomina go bowiem nie tylko smakiem, ale także konsystencją. Jeżeli chodzi o intensywność syropu jest ona uzależniona od barwy wyrobu. Najjaśniejszy kolor świadczy o łagodnym smaku, syrop bursztynowy powinien być nieco słodszy w smaku, a ciemnobrązowy charakteryzuje mocna, wręcz karmelowa nuta i silny aromat. Produkt dobrze rozpuszcza się w wodzie, dlatego może służyć do słodzenia ciepłych i zimnych napojów, ale nie tylko. Używa się go też do sałatek owocowych, musli, marynat, sosów oraz w produkcji produktów wegańskich jako substancja słodząca.

Jedzenie autora Racool_studio - pl.freepik.com